SWO het Bildt

home

contact


besondere bilkerts

agenda


1,50 Op mijn zoektocht naar bijzondere Bilkerts kwam ik de naam van Sietske en Gerard Boterhoek tegen. Ik kende hen alleen van de bloemenzaak en Gerard had bij mij op computerles had gezeten. Via Facebook zie ik dat hun prachtige pand en de mooie tuin die daar achter ligt te koop staat. Als tuingek wordt je dan nieuwsgierig en wat is er een mooiere gelegenheid om die tuin eens te bekijken dan te vragen of ze mee willen doen met een interview voor de SWO website. Gelukkig wilden ze dat wel en zo komt het dat ik op een prachtige zonnige oktoberdag bij hen in de tuinkamer heerlijk in het zonnetje zit. Het voelt gelijk gezellig en vertrouwd.

Hebben jullie altijd in de gemeente Het Bildt gewoond?
Gerard wel, hij is geboren aan de Reed in St. Annaparochie. Op dit moment is de Reed een klein steegje tussen fietsenwinkel Poorte en het café. Maar in 1942 toen Gerard werd geboren was dit een mooie straat met veel huizen en ook winkelpanden. Gerard zijn ouders hadden daar een antiekzaak, de loods die bij de zaak hoorde staat er nog steeds. 
Sietske is in 1948 in Berlikum geboren. Ze was de jongste in het gezin en kwam een flink aantal jaren na haar broer en zussen ter wereld.

Wat vinden jullie het mooiste plekje van Het Bildt?
Beiden kiezen voor Zwarte haan vooral om zijn weidse uitzicht en de vele vogels die je daar ziet. Maar Sietske vind ook hun eigen tuin een van de mooiste plekjes van het Bildt en dat kan ik me goed voorstellen. Ze brengen hier beiden veel uurtjes in door niet alleen maar zitten en genieten maar ook veel werken in de tuin en dat is goed te zien. Het is echt een plaatje met vele verrassende hoekjes en mooie beplanting.

Wat voor opleiding hebben jullie gedaan?
Gerard ging na de ambachtschool leren als meubelmaker in Leeuwarden. Hij had eigenlijk wel graag in Amsterdam willen leren als antiquair maar omdat zijn moeder veel ziek was moest hij al jong meehelpen in de zaak. Dit is ook de reden dat hij niet in militaire dienst hoefde. Gerard zegt dat het misschien wel beter was geweest dat hij wel in militaire dienst had gemoeten om wat meer discipline te krijgen. Maar zijn grootste droom in zijn jeugd was als scheepstimmerman op de grote vaart te werken. Maar ook dat kon niet doorgaan omdat hij mee moest werken in de zaak. Als ik vraag wat zijn lievelingsvak op school was zegt hij hartgrondig: 'geen één'. Nou ja, misschien tekenen.  School was duidelijk niet favoriet bij Gerard. De antiekzaak van zijn ouders verhuisde later naar de Warmoesstraat waar nu Albert Hein is gevestigd.1,50
Sietske heeft na de ULO de kappersopleiding gedaan en vond werk in Berlikum. Maar toen ze werk kon krijgen waar ze vier keer zoveel kon verdienen in Amstelveen verhuisde ze daarnaar toe en ging bij haar zus inwonen. Haar hobby?s waren toen ook al bloemschikken. Als ze als kind met haar ouders gingen wandelen was het Sietske die altijd met een mooi geschikt bosje veldbloemen thuis kwam en ook in de kapsalons waar ze later werkte was zij altijd bezig inrichten van de etalage. Later ging ze in deze richting opleidingen doen. Ze deed o.a. cursussen bloemschikken en de opleiding binnenhuisarchitectuur.
Sietske is 6x fries kampioen bloemschikken en 3x kampioen van Noord-Nederland geweest. Ook zij vond tekenen het mooiste vak op school. Als kind wilde ze wel stewardess worden maar haar loopbaan verliep anders, van kapster naar de winkel in de antiekzaak aan de Warmoesstraat die ze samen met Gerard na hun trouwen in 1967 runde en vandaar naar de bloemenzaak in de van Harenstraat en de binnenhuisarchitectuur waar ze haar klanten vooral kleuradviezen geeft.

Wat zijn jullie hobby's?
Sietske houd heel van schilderen en Gerard van in de tuin werken en lekker omrommelen.

Wat is jullie favoriete muziek?
Gerard houdt van Nederlandstalige muziek maar ook wel van rock and roll, ook de Bee Gees noemt hij. Sietske houdt van Claudia de Brey, klassieke muziek en ook van rock and roll.

Wat is jullie favoriete TV-serie?
Gerard vindt op dit moment de serie 'Herrie op de bosbaan' leuk om naar te kijken maar houd ook erg van natuurfilms. Sietske (hoe kan het ook anders) houdt van woonprogramma's maar ook Floortje Dessing en haar reizen vindt ze erg mooi om te zien.

Programma's die ze beide absoluut niet waarderen zijn reality programma's zoals Utopia en programma's als Spuiten en slikken.

Houden jullie van lezen en zo ja, wat is je favoriete boek/ schrijver.
Lezen is niet Gerard zijn favoriete vermaak, hij is liever bezig. Maar de boeken van W.F. Hermans heeft hij wel gelezen. Sietske noemt de spannende boekenreeks Bloemen op zolder van Virginia Andrews, maar ook zij is eigenlijk liever bezig dan stilzitten met een boek.

Wat is/was jullie favoriete vakantieland?
Vroeger gingen ze veel kamperen met de kinderen in Spanje en Frankrijk. Maar op een gegeven moment gingen de kinderen zelf met vrienden en vriendinnen op vakantie. In één vakantie stonden ze op hun favoriete camping in Frankrijk en liepen daar (toevallig) beide kinderen tegen het lijf die daar ook naartoe waren gegaan. Toen de kinderen allemaal de deur uit waren gingen ze ook wel naar Turkije, maar dat waren hotelvakanties. Met de tent weg blijft toch altijd het leukste en dan vooral aan zee, vinden ze allebei.
Tegenwoordig  hebben ze een middenweg gevonden in Nederland en gaan ieder jaar naar een strandhuis op het strand van Noordwijk.

Op welke plek buiten Nederland zouden jullie wel een jaar willen wonen en waarom juist daar?
Sietske zou wel eens een jaar aan de Atlantische kust willen wonen. De zee vindt ze prachtig en dat is ook de reden waarom ze altijd naar de kust gaan tijdens hun vakanties. Gerard is nog specifieker, hij wil wel een jaar naar Benalmádena Pueblo in Spanje waar ze hele fijne vakantie herinneringen aan hebben.

Wat is jullie favoriete stad en waarom?
Hun favoriete stad is dichter bij huis, voor beiden is dat Harlingen. De haven, het strand en de sfeervolle oude panden maken Harlingen tot hun meest favoriete stadje.

Wat is de leukste persoon die u dit jaar hebt leren kennen en waarom was deze persoon juist de leukste?
Bob Righter, dat is een Jazz muzikant die we leerden kennen tijdens de vakantie in Noordwijk, hij was onze buurman. We hebben leuke gesprekken met hem gehad, hij heeft ook een mooi boek geschreven.

Wie bewonder of bewonderde je enorm?
Sietske: Mijn oudste zus, ze was altijd een groot voorbeeld voor mij. Omdat ze een stuk ouder was heeft ze me eigenlijk ook mede opgevoed.
Gerard heeft grote bewondering voor Griet Stok uit St. Annaparochie omdat ze altijd belangstellend en attent is en zich overal voor inzet.

Je mag twee bekende Nederlanders uitnodigen voor een dineetje. Wie kies je en waarom?
Gerard nodigt Edwin Rutten uit en Lodewijk Asscher. Edwin omdat hij hem een sympathiek mens vind en Asscher ook om de economie te bespreken.
1,00Sietske kiest voor Koningin Maxima en Jan de Bouvrie. Maxima vindt ze een geweldige vrouw. Toen het koningspaar St. Annaparochie bezocht het afgelopen jaar heeft Sietske de bloemen verzorgd. Het thema was Aren uit Schelpen. Hier hebben ze vooraf ontzettend veel werk van gehad maar het is met liefde gedaan. Jan de Bouvrie is in Sietske?s ogen degene die door tv programma?s de binnenhuisarchitectuur in de woonkamers heeft gebracht. 
Als jullie in een heel andere periode uit de geschiedenis of misschien juist de toekomst had kunnen leven in welke periode had je dan graag geleefd.
Gerard zou wel eens een kijkje in de toekomst willen nemen. Hij denkt dat de toekomst nog meer vooruitgang geeft. Sietske blijft liever in het heden, ?we hebben het nu goed, in het verleden was het enkel bij de bovenklasse goed en de toekomst vindt ze beangstigend.

Als je vandaag ineens alles nog zou kunnen en ook zou durven, wat zou je dan als eerste doen?
Gerard zou nog wel een wereldreis willen maken, andere landen en andere culturen beleven. Nee, niet backpacken zoals de jongelui tegenwoordig doen maar gewoon met het vliegtuig en hier en daar een auto of camper huren.
Sietske wil nog wel eens uit een vliegtuig springen, dat lijkt haar spannend en leuk tegelijk. Wie weet komt dat nog wel eens.

Wat kan je in mensen vreselijk ergeren?
Gerard ergert zich het meest aan negativiteit en beide ergeren zich aan mensen die uit de hoogte doen of denken dat ze alles beter weten.

Wat is de mooiste ervaring in je leven?
Voor Gerard is dat duidelijk de geboorte van hun oudste kind Jetty, hij verteld dat hij die dag ontzettend gelukkig was! Het was die dag kermis en alsof het zo moest wezen won hij in de schietkraam een enorme teddybeer. Die dag zou hij nog wel eens over willen doen. De mooiste ervaring van Sietske was het moment dat ze na de bevalling de kinderen en kleinkinderen voor het eerst vasthield. Maar om zo?n dag nog eens over te doen hoeft nou ook weer niet want dan moet je toch ook weer bevallen en dat is toch echt geen pretje.

Wat zul je nooit weg doen en waarom niet?
Gerard zou een schilderij van paarden dat Sietske ooit voor hem heeft geschilderd nooit wegdoen. Sietske is erg gehecht aan het kinderserviesje, de poppenwagen en nog een wandel/trekwagentje uit haar jeugd. Het trekwagentje hebben haar ouders gekocht tijdens een dagje Amsterdam. Sietske die toen nog klein was werd op een gegeven moment zo moe dat haar ouders het karretje kochten en zij daarin werd voortgetrokken.

Wat is de karaktertrek waarvan je wilt dat mensen zich je erom herinneren?
Sietske: Dat ik vrolijk en meelevend ben en dat ik me voor dingen inzet.
Gerard: Dat ik sociaal en zorgzaam ben.

Gerard:
Vrolijk  /  serieus
Impulsief  /  Eerst denken dan doen.
Andre Rieu  /  Andre Hazes
Friesland
/  Drenthe
Zomer / Winter
Voorjaar / Herfst
Wandelen / Fietsen
Hartig / Zoet
Stilte  /  Muziek
Alleen zijn  /  Mensen om je heen
Denker  /  Doener
Bezoek ontvangen  /  Op bezoek gaan

Sietske
Vrolijk  /  serieus
Impulsief  /  Eerst denken dan doen.
Andre Rieu  /  Andre Hazes
Friesland /  Drenthe
Zomer / Winter
Voorjaar / Herfst
Wandelen / Fietsen
Hartig / Zoet
Stilte  /  Muziek
Alleen zijn  /  Mensen om u heen
Denker  /  Doener
 /  Op bezoek gaan