SWO het Bildt

home

contact


besondere bilkerts

agenda


1,11

Omdat Mevrouw Anneke Landman voor de Bildtse Bikkers kookt en ik haar al heel wat jaartjes ken van ´ons streekje´ ligt het voor de hand om haar eens te interviewen voor deze rubriek. Als ik na aanbellen geen gehoor krijg ga ik maar even achterom kijken want zo gaat dat bij ons aan de Ouwedyk.  Anneke was druk bezig met het bijsnoeien van de pruimenboom.  ´Het is een slecht vruchtenjaar´ zegt ze. ´Het is veel te droog geweest´.
Als we naar binnen lopen ruik ik heerlijke Indische kruiden, we gaan in de grote keuken zitten, het middelpunt van Anneke haar huis.
Ze vertelt dat ze vanochtend net een loge heeft uitgezwaaid, uit Parijs.

Na even bijpraten en een kopje koffie begin ik met mijn vragen lijst.

Heb je altijd al in de gemeente Het Bildt gewoond?
Nee, ik kwam in 1963 vanuit Suriname naar Nederland. Ik was toen 17 jaar en werkte bij een artsengezin waar ik kindermeisje was. Toen zij naar Nederland verhuisden ging ik met hen mee. Ik was eigenlijk meer deel van het gezin dan kindermeisje. Mijn logé van de afgelopen week was een van die kinderen, daar heb ik nog steeds heel veel contact mee.

Het was wel wennen in Nederland, we kwamen hier naartoe in februari 1963, een van de strengste winters. Er werd met de auto op het IJselmeer gereden zo koud was het. Ik had in het begin best heimwee vooral naar de warmte. Maar al snel wende ik hier in Nederland. Op een gegeven moment ben ik in het Emma kinderziekenhuis gaan werken. Ik wilde graag verpleegster worden maar het was te zwaar voor mij. Toen ben ik komen werken bij een drukkerij waar ik 6 jaar heb gewerkt. Daarna ben ik bij de PTT gaan werken op de postsorteerkamer en uiteindelijk bij de afdeling douane, waar ik tot ben gebleven tot ik in de VUT ging.

In 1965 ben getrouwd en heb samen met mijn toenmalige man twee kinderen geadopteerd. De kinderen wonen gelukkig ook in Friesland, lekker dichtbij. In 1967 kwam mijn moeder bij ons wonen vanuit Suriname. Daar was ik heel blij mee want ik had haar erg gemist. Mijn man en ik gingen een dagje rondtoeren in deze omgeving. Toen kwamen we over de Oudebildtdijk en waren meteen verliefd op deze streek. We dezelfde dag nog dit huis gekocht en nooit spijt gehad. We woonden in Amsterdam en gebruikten dit huis als vakantiewoning.

In 1985 ben ik na 20 jaar huwelijk van mijn toenmalige man gescheiden en alleen met mijn moeder en kinderen in Amsterdam blijven wonen. Een paar jaar later leerde mijn tweede man Piet kennen. Vanaf 1997 ben ik samen met Piet definitief op de dijk gaan wonen. Mijn man was vertegenwoordiger voor de drie noordelijke provincie´s. Dus voor hem was de afstand naar het werk alleen maar voordeliger. Ik moest toen nog een jaar dagelijks naar Amsterdam op en neer rijden voor ik in de Vut kon. Dat was dus heel vroeg vertrekken om voor de file uit te zijn.

1,27

Wat voor opleiding heb je gedaan?
De ULO en later opleidingen binnen de PTT, Rekenen vond ik altijd het leukst, ik was daarmee altijd vooruit aan het werken.

Als je een ander beroep had mogen kiezen wat zou je dan zijn geworden?
Chef kok want koken is mijn grootste hobby, ik vind het heel leuk om  zelf recepten te bedenken. Het is een creatief beroep. Ik zou wel graag een recepten boek willen maken. Ik schrijf alle recepten die ik heb bedacht op in een schrift.

Wat voor hobby´s heb je nog meer?
Ik heb zomer- en winterhobby´s In de zomer is dat de tuin, aan de achterkant van het huis heb ik een groentetuin en de vruchtenbomen en aan de voorkant de bloementuin. Ik doe alles nog zelf. Dat zou ik niet graag willen missen. Maar de laatste jaren heb ik wel veel last van mijn arm. In de winter vind ik breien en haken heel leuk en ik maak kaarten. En dan heb ik natuurlijk nog de dieren. 2 poesen, 3 legkippen en 6 krielkippen met een haan. En mijn gans. Die had ik gekregen van mijn collega´s toen ik met de Vut ging. Ik kreeg een mannetje en een vrouwtje. Jammer genoeg is het vrouwtje op een nacht door een vos gepakt. Daarna heb ik een nieuw vrouwtje voor hem gehaald. Een paar jaar terug waren ze ineens allebei verdwenen. Na twee jaar weg te zijn geweest kwam het mannetje alleen terug. Dat was wel heel bijzonder. Ik heb dat beestje nu al bijna 17 jaar. Dat is een hele lange tijd.
 
Ik ga ook heel graag met vakantie, ik ben al op heel veel plekken in de wereld geweest. Jamaica vond ik het mooiste, vooral het landschap met mooie watervallen en alle kleuren groen. Ook de koffieplantage zijn daar erg mooi.
Binnenkort ga ik weer vier weken naar Indonesië. Ik ben daar al vaker geweest, dit keer ga ik  samen met een aantal vriendinnen een rondreis door Indonesië maken.

1,62Wat is je favoriete stad?
Groningen vind ik een heel gezellige stad. Je kunt daar prettig winkelen en er zijn veel terrasjes en eethuisjes. Amsterdam vind ik niks meer aan. Daar ga ik niet graag meer naartoe.

Wat is je favoriete muziek, boek en tv serie?
Ik lees heel graag maar niet meer van die dikke pillen.Als ik een spannend boek heb wil ik hem namelijk in een keer uitlezen en dan ga ik veel te laat naar bed. Ik hou van detectives lezen maar ook van detective series op televisie. Zoals bijvoorbeeld Midsummer murders en NCIS. Er moet wel spanning inzitten. Maar ik heb een hekel aan reclame voor als die van Carglass die vind ik het ergste. Op tv kijk ik ook altijd naar het weer. Vooral in de zomer natuurlijk. Mijn favoriete muziek is muziek van Andre Rieu en Caribische muziek.


Wat vind je het mooiste plekje van het Bildt?
De Oudebildtdijk, vooral al die verschillende huizen en tuinen vindt ik mooi. Er is er niet één gelijk. Ik ben blij met mijn leven hier dus hoef ik niet zo nodig weg  maar als ik een jaar buiten Nederland zou moeten wonen dan zou ik wel naar Zuid-Frankrijk willen, dat is niet zo heel ver weg en lekker warm. Maar ik zou dan wel alle dieren mee willen nemen want die kan ik niet zolang missen.

Ik zou ook mijn vrienden hier missen, zoals mijn goede vriend Louis die ik nog ken van vroeger en die sinds 2006 ook op de Oudebildtdijk woont, hij past altijd op het huis en de dieren als ik met vakantie ben. Ook mijn vriendin Agaath van de Koude weg zou ik heel erg missen. Ze doet altijd heel veel voor anderen. Je hoeft haar maar iets te vragen en ze staat al voor je klaar. Daar heb ik heel veel bewondering voor.

Als je in een hele andere periode dan deze zou kunnen leven wanneer zou je dan willen?
In de toekomst want het verleden kennen we al. Ik zou wel willen weten hoe de wereld er later uit zal zien.

Wat is de mooist ervaring in je leven?1,16
Toen ik voor het eerst in mijn leven op vakantie ging. Ik had altijd alleen maar hard gewerkt in mijn leven en toen ging ik met mijn toenmalige man drie weken naar Torremolinos. Ik vond dat een geweldige ervaring. Ik heb me de hele 3 weken verwonderd afgevraagd hoe dit nou toch mogelijk was dat ik dat meemaakte.

Hele verdrietige periodes in mijn leven waren het overlijden van mijn moeder op 95 jarige leeftijd in 1995 en het overlijden van mijn man in 2003.

Wat zou je nog wel eens willen doen in je leven?
Vanuit een helicopter de wereld bekijken. Dat lijkt me prachtig.

Wat kan je vreselijk ergeren aan mensen?
Als mensen alleen maar praten en niet luisteren naar anderen. Sommige mensen praten zoveel dat je er geen woord tussen krijgt.

Wat zou je nooit wegdoen en waarom niet?
Mijn dekenkist omdat ik die gekregen heb van iemand die me heel dierbaar is.

Wordt je met het ouder worden optimistischer of pessimistischer?
Optimistischer, ook al heb ik wel veel last van de schouders ik wil gewoon doorzetten, zoveel mogelijk zelf doen.

Om welke karaktertrek wil je graag dat mensen zich jou blijven herinneren?
Niet een speciale karaktertrek, ik hoop dat mensen mij zich herinneren als een gewoon, aardig mens.

Welke van de onderwerpen zijn het meest op jou van toepassing?
(alle vetgedrukte tekst vindt Anneke op zichzelf van toepassing)
Vrolijk / serieus
Impulsief / eerst denken dan doen
Andre Rieu / Andre Hazes
Friesland / Drenthe
Zomer / Winter
Voorjaar / Herfst
Wandelen / Fietsen
Hartig / Zoet
Stilte / Muziek
Alleen zijn / Mensen om me heen
Denker / Doener
Bezoek ontvangen  /Op bezoek gaan.

Dank je wel Anneke het was een leuk gesprek!
Trijntje