SWO het Bildt

home

contact


besondere bilkerts

agenda


Het verhaal van Kor Stok uit St. Annaparochie mei 2014.

Ik heb bij Kor en zijn vrouw een gezellige ochtend doorgebracht en we kwamen zelfs nog tijd te kort, maar na wat over en weer mailen (wat is dat toch handig die email) is er toch weer een mooi levensverhaal uit de pen (nou ja het toetsenbord bedoel ik) gekomen.

1,11Hebt u altijd in de gemeente Het Bildt gewoond?
Ja, geboren en getogen. Mijn ouders hadden een smederij op de Ouwedyk wat nu Nij Altoenae is.

Wat vindt u het mooiste plekje van Het Bildt?
De kwelders bij Zwarte Haan, uitkijken over het wad met het zicht op ameland. Maar ook binnendijks is het daar prachtig.

Wat voor opleiding en werk hebt u gedaan?
Na de lagere school in Nij Altoenae ging ik in Leeuwarden naar de ambachtschool (wat nu de LTS is). We gingen dan met een hele club hiervandaan op de fiets naar Leeuwarden. Daarom heb ik de overgang van de  kleine dorpschool naar de school in de stad denk ik ook niet zo gevoeld. Ik vond het fietsen iedere dag veel erger. Na de ambachtschool ging ik naar de  (voorbereidende) MTS. Ik ben toen net als mijn vader in de smederij terecht gekomen. Met 3 broers richten we Constructie- en technisch installatiebedrijf Stok op. Maar dat lag me toch niet zo. Ik ben in 1970 daar gestopt en ben opleidingen gaan volgen en uiteindelijk bij een makelaar gaan werken waar ik de Assurantie portefeuille beheerde. Later ben ik kredietadviseur voor agrarische bedrijven geworden bij de ABN Amro. Dit ben ik blijven doen tot ik in de Vut ging. Toen ik in de Vut kwam wilde ik eigenlijk wel iets met ontwikkelingswerk doen maar dat is nooit echt van de grond gekomen.

Wat was uw lievelingsvak op school?
Op de lagere school was dat toch wel rekenen. Ik was niet zo'n taal mens.

Als u een ander beroep had mogen kiezen, wat zou u dan zijn geworden en waarom?
Ik denk dat ik dan naar de kunstacademie was gegaan en daar iets mee had gedaan. Misschien kunstcriticus of veilingmeester. Deze keuze heeft alles te maken met de grote hobby van mij die voornamelijk na de Vut tot uiting kwam.

Wat is uw hobby?
1,68Toen ik in de Vut kwam vermaakte ik me eerst nog wel. Ik was bestuurslid van het waterschap en had daardoor nog veel contacten.
We verhuisden naar de woning waar we nu wonen en ook dat bracht allerlei werkzaamheden met zich mee. Maar na een jaar of vier begon ik te merken dat ik minder contacten kreeg en er een leegte ontstond. Omdat kunst altijd al mijn interesse had ben ik toen begonnen met het verzamelen van werken van Friese kunstenaars. Op een gegeven moment wilde ik zelf ook wel eens wat proberen maar ik kan niet tekenen en dacht dat dit voor mij toch niks was. Bij toeval kwam ik in gesprek met Sjoke Wassenaar en hadden we een praatje hierover. Sjoke's uitspraak: 'Het is mijn uitdaging om jou wat te leren en jou uitdaging om wat van mij te leren'  haalde mij over de drempel en ik ben een tijdje bij haar op schilderles geweest. Ik kreeg er veel plezier in en ben na een jaar eens gaan kijken bij andere cursussen om zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te ontdekken. Uiteindelijk kwam ik bij Jaap van Dijk terecht waar ik nu nog steeds les krijg.

Wat is uw favoriete muziek?
Andrea Bocelli vind ik erg mooi en ook Andre Rieu mag ik wel graag horen maar ik ben niet een echte muziekliefhebber.

Wat is uw favoriete TV-serie?
Ik hou van detectives, de serie Wallander vond ik prachtig maar ook de Engelse detectives zoals inspector Morse en vind ik heel mooi. Ook hou ik wel van programma's met politieke commentaren.

Welk tv-programma moet volgens u meteen van het scherm worden gehaald?
De Kwis: ik hou er niet van dat mensen in de maling worden genomen die zichzelf niet kunnen verdedigen op dat moment. Ik hou ook bijvoorbeeld niet van Freek de Jonge en Youp van het Hek.

Houdt u van lezen en zo ja wat is uw favoriete boek/ schrijver en waarom?

Ik hou wel van lezen, ik hou van de boeken van Nicholas Evens (schrijver van de paardenfluisteraar) en Henning Mankell (schrijver van de Wallander serie)

Welk kunstwerk of boek of lied zou u gemaakt willen hebben?

Een mooie CD zoals van Andrea Bocelli

Wat is/was uw favoriete vakantieland? Bent u daar vaak naartoe geweest?
Amerika, en dan echt om het land en mijn familie, niet om de politiek of zo. Ik heb daar familie wonen en die hebben we verschillende keren bezocht. Ik ben er nu zo'n 7 keer geweest. Ik heb met hen in verschillende staten bezocht. Mijn familie woont in Michigan en met hen ben ik ook in Texas en California geweest.

Op welke plek buiten Nederland zou u wel een jaar willen wonen en waarom juist daar?
In California daar zou ik wel een jaar willen zijn, dat vond ik het mooiste deel van Amerika. Maar Duitsland vinden we ook heel mooi daar komen we de laatste jaren wel met vakantie.

Wat is uw favoriete stad en waarom?
Dat is Berlijn, vooral om zijn historie en prachtige gebouwen. Maar Boedapest maakte ook veel indruk op mij. San Francisco is ook prachtig maar als ik moet kiezen dan toch Berlijn.

Wat is de leukste persoon die u dit jaar hebt leren kennen en waarom was deze persoon juist de leukste?
Dat is denk ik toch via de schildersles, op een gegeven moment kwam er een groep nieuwe cursisten en een daarvan is echt aardig en zeer belangstellend.

Wie bewondert of bewonderde u enorm?
Ik was altijd wel een fan van Jan Peter Balkenende. Maar ook de Friese schilders Egnatius Ydema en Johannes Elzinga bewonder ik zeer.

U mag twee bekende Nederlanders uitnodigen voor een dineetje. Wie kiest u en waarom?
De eerste persoon is duidelijk, dat is de huidige directeur van het rijksmuseum Wim Pijbers. Dit vanwege zijn invloed om wat het huidige museum nu is geworden. Ik ben er geweest en was zeer onder de indruk. De naam van de 2e gast aan tafel moet even worden opgezocht. Even googelen en de naam is snel gevonden. Het is Miriam Sterk, ze was kamerlid van het CDA en momenteel ambassadeur voor jeugdwerk en jeugdwerkloosheid. Dit is een mens met een enorme positieve levenshouding.

Als u in een heel andere periode uit de geschiedenis of misschien juist de toekomst had kunnen leven in welke periode had u graag geleefd?
Dan maar in de toekomst want het verleden is zo prachtig niet. De tijd van nu is juist zo?n mooie tijd. We klagen wel eens maar hebben in wezen alles wat we willen. Dus dan zou ik over 25 jaar wel geboren willen worden en eens kijken hoe de wereld er dan uit ziet.

Als u vandaag ineens alles nog zou kunnen en ook zou durven, wat zou u dan als eerste doen?
Een wereld reis maken, het Australische continent zien en de Indonesische archipel. Maar dan wel alle tijd en middelen hebben om bijvoorbeeld met de boot naar Amerika te gaan in plaats van het vliegtuig en van daaruit andere continenten te bezoeken.

Wat kan u in mensen vreselijk ergeren?
Als mensen niet de waarheid spreken en opscheppers.

1,50Wat is uw mooiste ervaring in het leven?
De geboorte van mijn kinderen.

Welke dag zou u in uw leven graag opnieuw willen beleven?
De geboorte van de kleinkinderen, een nieuw leven zien vindt ik het mooiste wat er is.

Wat zult u nooit weg doen en waarom niet?
Toen ik in militaire dienst ging kreeg ik van mijn ouders een in leer gebonden zakbijbeltje. Nu mijn ouders er uiteraard niet meer zijn krijgt dat een grotere betekenis in mijn leven. Ik zou dat daarom ook nooit wegdoen.

Waarover heeft u in uw leven het meeste verdriet gehad?
Achteraf denk ik wel eens dat ik niet altijd even aardig geweest ben naar mijn omgeving en heb daardoor wel eens te weinig aandacht voor anderen gehad.

Wordt u met het ouder worden optimistischer of pessimistischer? en waarom?
Optimistischer. Ik vind dat we nu in een geweldige tijd leven. Er zijn zoveel positieve ontwikkelingen. Automatisering, Sociale media. Er zijn heel veel mogelijkheden maar we moeten (en vooral de jeugd) de mogelijkheden wel oppakken.

Wat is de karaktertrek waarvan u wilt dat mensen zich u erom herinneren?
Dienstbaarheid is wel iets wat bij mij hoog in het vaandel staat.

Welke woorden passen het beste bij u? (de rood aangegeven woorden zijn de keuze van Kor).
Vrolijk  /  Serieus
Impulsief  /  Eerst denken dan doen.
Andre Rieu
/  Andre Hazes
Friesland /  Drenthe
Zomer / Winter
Voorjaar / Herfst
Wandelen / Fietsen
Hartig / Zoet
Stilte  /  Muziek
Alleen zijn  /  Mensen om me heen
Denker
/  Doener
Bezoek ontvangen /  Op bezoek gaan

Aan wie geeft u de pen door: