SWO het Bildt

home

contact


besondere bilkerts

agenda


Interview met Mevrouw Woudwijk op 14 augustus 2013

0,89Het is eventjes zoeken naar de flat waar mevr. Woudwijk woont maar als ik dan met de lift boven kom staat ze al op me te wachten in de gang. Ik ken mevrouw Woudwijk van de computercursus waar ze in het vorige cursusseizoen opviel door haar enthousiasme. Ondanks dat ze toch al de 80 was gepasseerd had ze er heel veel plezier in om kennis van de computer te vergaren. Vandaar ook dat ik mevrouw Woudwijk als eerste had uitgekozen om mee te doen aan een interview voor de rubriek 'Ik geef de pen door'. Zoals ik wel verwachtte zei ze hier met veel enthousiasme 'ja' op.

Nadat mevrouw Woudwijk een kopje koffie had ingeschonken konden we dan ook al snel van wal steken.

Hebt u altijd in de gemeente Het Bildt gewoond?
'Ja, ik heb hier altijd gewoond, net als mijn ouders ben ik een echte Bilkert. Ik ben geboren aan de Ouwedyk ter hoogte van St. Anne. Mijn ouderlijk huis bestaat niet meer, maar ik heb nog prachtige herinneringen aan die tijd. Later toen ik trouwde ben ik in Nij Altoena komen wonen, in die tijd dat nog niet zo, het was toen nog St. Annaparochie'. Mevrouw Woudstra kreeg 1 zoon en heeft inmiddels 3 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Twee kleinkinderen wonen met hun gezin helaas in Amerika en die kan ze dan ook niet zo vaak zien als ze wel zou willen.

Wat vindt u het mooiste plekje van Het Bildt?
Mevrouw Woudwijk denkt lang na: 'Dat vindt ik moeilijk want ik heb eigenlijk twee favorieten. De mooiste gebieden van het Bildt vindt ik toch wel langs de dijken, namelijk de Westhoek en Zwarte Haan, daar is zoveel rust. Ook die prachtige luchten, daar kan ik erg van genieten. Vanuit het raam in onze flat kan ik ook altijd mooi de ondergaande zon zien. Als er veel wolken zijn is de lucht zo prachtig, het is leuk om dan allemaal dieren in de wolken te herkennen'.

Wat voor opleiding hebt u gedaan?
'Na de lagere school heb ik allerlei coupeuse opleidingen gedaan. O.a. lingerie coupeuse, costumière en moderne sierkunst. Ook heb ik een opleiding voor handwerk onderwijzeres gedaan'.

Wat was uw lievelingsvak op school?
'Op de lagere school waren mijn lievelingsvakken taal en rekenen, maar vooral ook geschiedenis'.

Wat voor werk hebt u gedaan?
'Ik heb eigenlijk altijd voor mezelf gewerkt, ik had diverse naaihuizen en maakte ook trouwjurken met sluiers en tasjes voor de bruid en voor de bruidsmeisjes. Ook gaf ik handwerk- en naailessen'. Vooral het maken van de bruidsjurken vond ik heel leuk om te doen.

Als u een ander beroep had mogen kiezen, wat zou u dan zijn geworden en waarom?
Als ik deze vraag stel zegt mevrouw Woudwijk volmondig: 'Hetzelfde, ik heb dit altijd prachtig mooi werk gevonden'. Maar als we wat verder de vragenlijst door zijn verandert ze toch van mening: 'Je vroeg net wat ik voor ander beroep ik had willen hebben, nou ik zou toch ook wel graag in de politiek hebben gewild, niet de plaatselijke politiek maar in de landelijke politiek. Ik heb me altijd heel erg voor politiek geïnteresseerd'.

0,83Wat zijn uw hobby's?
Eigenlijk hoef ik deze vraag niet eens te stellen, aan het aantal boeken in de boekenkast en het mandje met gekleurde wol waarin ook "iets op de pennen" en een halfaf borduurwerkje ligt kan ik het antwoord al bedenken. 'Handwerken en lezen' zegt mevrouw Woudwijk dan ook. Vroeger maakte ik spulletjes voor de Zonnebloem maar tegenwoordig voor de Beuckelaer. Ik moet iedere dag even handwerken en iedere avond voor ik ga slapen moet ik een poosje lezen. Het liefst lees ik historische romans. Het lezen zit in de familie want ook mijn zoon is dol op lezen en regelmatig wisselen we titels van boeken met elkaar uit.

Wat is uw favoriete boek/ schrijver en waarom?
'Mijn favoriete schrijvers zijn Gerda van Wageningen en Jennie Klassen. Zij schrijven historische romans. Vooral de manier waarop ze de sfeer in die tijd kunnen aangeven spreekt me erg aan'.

Welk boek zou uzelf geschreven willen hebben?
'Ik had wel een boek willen schrijven over het leven op Het Bildt, maar dat is al gedaan door Leendert Ferwerda. Ik heb het nog niet gelezen maar het lijkt me een mooi boek' .

Wat is uw favoriete muziek?
'Mozart' is het stellige antwoord. 'Ik hou erg veel van klassieke muziek'.

Wat is uw favoriete TV-serie?
'Ik kijk niet zoveel TV, maar luister er meer naar terwijl ik zit te handwerken. Er zijn eigenlijk maar twee dingen waar ik wel graag naar kijk en dat zijn Tussen kunst en kitch en voetballen'. Dat laatste kijkt ze samen met haar man die ook gek op voetballen is.

Welk tv-programma moet meteen van het scherm worden gehaald?
Voor mij hoeft niets van de TV gehaald worden hoor, als mensen iets niet mooi vinden kunnen ze hem toch op een andere zender zetten of gewoon uitzetten.

Wat is/was uw favoriete vakantieland? Bent u daar vaak naartoe geweest?
Mijn man en ik zijn heel veel op vakantie geweest, we hebben bijna alle landen in Europa wel bezocht. Toen onze zoon op de Antillen werkte zijn we daar ook naartoe geweest. We hebben toen ook St. Maarten, Curaçao en Saba bezocht. We hebben dus best wel veel van de wereld gezien. Het mooiste is eigenlijk veel dichterbij namelijk Duitsland en dan met name Sauwerland en Beieren. De natuur is daar prachtig en de mensen heel vriendelijk. Ik heb nare dingen in de oorlog meegemaakt maar ik ben niet rancuneus. Het is allemaal zolang geleden en van de mensen die toen leefden zijn er al veel niet meer'.

Op welke plek buiten Nederland zou u wel een jaar willen wonen en waarom juist daar?
Als ik deze vraag stel verwacht ik eigenlijk dat Mevrouw Woudwijk Duitsland zal noemen maar tot mijn verbazing zegt ze: 'de Antillen of op St. Maarten'. 'Waarom daar en niet in Duitsland'  vraag ik. Ze antwoord: ' Het weer, het is daar altijd zo mooi weer en de natuur is prachtig'.

Wat is uw favoriete stad en waarom?
' Franeker, het is gezellig, mooie gebouwen, fries en heeft een gemoedelijke sfeer. Wij hebben altijd erg veel steden bekeken, we gingen dan vaak met de trein en liepen dan door de stad tot we moe waren en namen dan weer een bus naar het centraal station in die stad. Heerlijk was dat. Na Franeker vinden wij Rotterdam het mooiste. Die stad straalt wat uit, we zijn er dan ook al meerdere keren geweest. Vooral de haven is prachtig'.

Wat is de leukste persoon die u dit jaar hebt leren kennen en waarom was deze persoon juist de leukste?
Hier moet mevrouw Woudwijk even lang over nadenken, ze vind dit zichtbaar een hele moeilijke vraag. Net als ik denk dat ze misschien dit jaar geen nieuwe mensen heeft leren kennen en ik van 1 jaar maar 2 jaar moet maken zegt ze: 'Ik heb dit jaar veel nieuwe mensen leren kennen, vooral zusters in de Beuckelear. Maar daar begin ik niet aan want daar zijn heel veel leuke lieve zusters bij en al ik dan èèn noem passeer ik onterecht een andere die ook heel leuk is. Dat wil ik niet. Als ik dan toch iemand mag noemen dan is het de koster van onze kerk dhr. Vierstra. Nee dan noem ik toch maar 2 mensen want ook zijn vrouw hoort er dan bij. Koster Vierstra en zijn vrouw zijn altijd fleurig, en vol humor'.

Wie bewondert of heeft u enorm bewondert?
Nu komen we op het pad van de politiek, waar duidelijk het hart van Mevrouw Woudwijk ligt. ' Biesheuvel' antwoord ze, ' voor hem heb ik altijd grote bewondering gehad omdat hij alles zo goed onder woorden kon brengen. Hij was een goeie minister president. Wel even anders dan Rutte en Samsom, die brengen er niets van terecht. Daar maak ik me wel zorgen over, hoe het allemaal gaat komen met de bezuinigingen, de werkloosheid en hoe ze er in het huidige kabinet mee omgaan' . Zelf ga ik nu al 35 jaar naar alle raadsvergaderingen om op de hoogte te blijven van wat er in onze omgeving speelt. Ze noemen me daar al "onze fanclub". De laatste 6 jaar gaat mijn man ook mee.

U mag twee bekende Nederlanders uitnodigen voor een dineetje. Wie kiest u en waarom?
' Dan kies ik Wim Kok en Balkenende. Ook voor deze twee politici heb ik grote bewondering'.

Als u in een heel andere periode uit de geschiedenis of misschien juist de toekomst had kunnen leven in welke periode had u graag geleefd?
' Tussen 1700 en 1800 denk ik. De mensen hadden het toen wel veel armer dan nu maar ook een eenvoudiger leven. Ze waren ook meer tevreden met wat ze hadden. En als ze eens wat wilden aanvragen hoefden ze geen 100 vellen papier in te vullen' .

Als u vandaag ineens alles nog zou kunnen en ook zou durven, wat zou u dan als eerste doen?
Ik had met deze vraag mevrouw Woudwijk in haar fantasie even in superman willen veranderen zodat ze de hele wereld kan veranderen, maar ze blijft gewoon bij zichzelf.
'Als ik alles ineens weer zou kunnen dan zou ik de kamer verven en nieuwe vloerbedekking leggen' zegt ze.

Wat kan u in mensen vreselijk ergeren?
' Geroddel, dat vind ik vreselijk'.

Wat is uw mooiste ervaring in het leven?
' Vroeger, bij schemerlicht (het was te duur om de lamp al aan te doen) zaten we bij het licht van het theelichtje bij elkaar in de kamer en dan zongen we samen met mijn ouders. Mijn vader kon prachtig zingen, hij zong ook in het koor van de kerk. Aan dat sfeertje uit mijn jeugd kan ik met ontzettend veel plezier terugdenken'.

Welke dag zou u in uw leven graag opnieuw willen beleven?
' Als ik dan ook weer jong zou kunnen zijn zou ik mijn trouwdag nog wel eens over willen doen. Maar dan zonder misselijk te zijn. Van de zenuwen was ik de hele dag misselijk. Zo erg dat, toen we onderweg naar fotograaf waren, ik moest overgeven. Ik weet nog steeds precies waar dat gebeurde. Dus ik zou mijn trouwdag nog wel eens zonder die misselijkheid over willen doen'.

Wat zult u nooit weg doen en waarom niet?
'Tja het is natuurlijk maar spul' zegt mevrouw Woudwijk 'maar toch zijn er een aantal dingen die voor mij waarde hebben omdat ze mooie herinneringen oproepen'. Ze loopt door de kamer en kijkt eens in de kastjes. 'Deze drie bordjes' wijst ze aan 'zijn van mijn Bep geweest, de andere drie die erbij horen heeft mijn zus'. Dan laat ze me enthousiast een klontsjepot zien. 'Als ik moet kiezen dan zou ik deze nooit wegdoen, deze klontsjepot is ook van mijn bep geweest. Als ik deze klontsjepot zie dan moet ik denken aan vroeger. Als we bij Bep op visite kwamen dan kregen we een sûkerklontsje met een beetje thee erover heen en een drupke room. Dat was heerlijk. Een hele mooie herinnering'.

Zijn er onderwerpen waarover tegen u geen grappen gemaakt mogen worden?
' Nee hoor geen specifieke onderwerpen, overal mogen grappen over gemaakt worden, maar ik hou niet van schuine moppen. Dat vindt ik vreselijk en ik schaam me dan als ik er naar moet luisteren'.

Wordt u met het ouder worden optimistischer of pessimistischer?
' Optimistischer, ik heb een mooi leven gehad en ik ben blij dat ik er nog ben. Voor het eerst in mijn leven heb ik nu huishoudelijke hulp waar ik eerst erg tegenop zag maar ook dat is me heel erg meegevallen'.

Wat is de karaktertrek waarvan u wilt dat mensen zich u erom herinneren?
'Dat ik geprobeerd heb mijn hele leven voor anderen klaar te staan. Ik help altijd graag anderen'.

Bij de volgende vragen is het vetgedrukte woord het antwoord van mevr. Woudwijk.
Bent u:
Vrolijk  /  Serieus
Impulsief  /  Eerst denken dan doen.
Andre Rieu  /  Andre Hazes
Friesland /  Drenthe
Zomer / Winter
Voorjaar / Herfst
Wandelen / Fietsen
Hartig / Zoet
Stilte  /  Muziek
Alleen zijn  /  Mensen om me heen
Denker  /  Doener
Bezoek ontvangen  /  Op bezoek gaan 'Daar kan ik echt niet uit kiezen want ik vind allebei heel leuk'

Aan wie geeft u de pen door?
Nel Haarsma- Vrieswijk, wethouder van het Bildt voor het CDA